

Year 5 unit 16 Extension Activity Answers

We can change 12 hour clock am or pm times into 24 clock times and vice versa

We can work out the time intervals between two times in either the 12 or 24 hour clock

To find the interval between two times in either the 12 or 24 hour clock we need to count on or count back. One method is to count on to the nearest hour, then to the target number and add the two answers. Be careful if you have more than 60 minutes in the answer! You will have to change this into another hour.

Try asking your child to work out the time interval between these times:

- 4.45pm and 9.30pm 4 hours 45 minutes
- 4.15pm and 8.45pm 4 hours 30 minutes
- 7.15pm and 2.30am 7 hours and 15 minutes
- 4.50am and 9.15am 4 hours 25 minutes
- 9.15am and 2.50pm 5 hours and 35 minutes

13:00 and 16:15 3 hours and 15 minutes

11:15 and 14:50 3 hours 35 minutes

12:00 and 00:00 12 hours

11:45 and 23:45 24 hours

18:30 and 20:15 3 hours 45 minutes